V tomto článku sa dozviete, prečo by ste to s niektorými potravinami robiť nemali.
Jedlá ktoré sa neprihrievajú
Mnohí z nás varia na niekoľko dní dopredu. To si potom vyžaduje na druhý deň jedlá znova prihrievať.
Pri opätovnom zahriatí však mnohé potraviny menia svoju kompozíciu, strácajú nutričnú hodnotu a dokonca sa môžu stať toxické.
Ide o nasledovné potraviny:
Huby
Huby je najlepšie zjesť hneď po ich príprave. Ak vám ostanú do budúceho dňa, radšej ich zjedzte studené.
To platí hlavne pre polievky alebo rizoto.
Pri prihrievaní húb hrozí zmena kompozície bielkovín, chuti a strata ich zdravotných prínosov. Môžu spôsobiť dokonca aj rôzne zažívacie ťažkosti.
Kuracie mäso
Podobne ako pri hubách, pri opätovnom zohrievaní nastáva zmena kompozície bielkovín.
Preto sa neodporúča prihrievať kuracie mäso, ktoré obsahuje percentuálne väčšie množstvo bielkovín ako červené druhy mäsa.
Ak už ho predsa len budete zohrievať, robte tak na nižšej teplote, hoci to bude trvať dlhšie.
Zemiaky
Zemiaky sú vysoko nutričná potravina, ktorá prihrievaním stráca veľa svojich prospešných vlastností a dokonca môže sa stať aj toxickou (známy akrylamid).
Keď skonzumujete zemiaky hneď po ich príprave alebo dokonca aj neskôr studené, majú vtedy najvyššie percento škrobu, ktorý zaručuje dlhotrvajúci pocit sýtosti.
Ak ste pripravili nejaké jedlo obsahujúce zemiaky na niekoľko dní vopred, zemiaky z neho pred zohriatím vyberte a potom znova vložte späť.
Špenát a cvikla
Špenát a cvikla sú potraviny s vysokým obsahom dusičnanov, ktoré keď sa opätovne zohrejú, zmenia sa na dusitany.
Dusitany sú potenciálny karcinogén pre ľudský organizmus. Preto sa uistite, že vždy jete len čerstvý špenát a cviklu – to znamená hneď po ich prvotnej príprave.
Zeler a mrkva
Zeler, ktorý sa veľmi často používa do polievok, by mal byť po dovarení z nich vždy vybratý spolu aj s mrkvou. Obe druhy zeleniny by sa mali konzumovať čerstvo pripravené.
Dôvodom je opäť obsah dusičnanov, ktoré sa opakovaným zohrievaním menia na dusitany.
Polievku môžete prihriať, no bez zeleru a mrkvy. Tie do nej vložte až potom, keď už nie je príliš horúca.
Vajíčka
Vajcia sú na prihrievanie vysoko riziková potravina, pretože sa v nich pri vysokých teplotách vytvárajú toxické látky.
To neplatí pre tie potraviny, v ktorých sa vajíčka nachádzajú ako súčasť omáčok, napríklad majonéza (keďže do majonéz sa dávajú surové vajíčka).
Týka sa to len jedál, v ktorých sú varené alebo pražené vajcia.
Ryža
V surovej ryži sú často prítomné spóry baktérie Bacillus cereus. Tieto spóry sú schopné prežiť aj varenie. Uvarená ryža obsahuje vodu a tak sa spóry začnú meniť na baktérie, ktoré sa ďalej rozmnožujú.
Čím dlhšie necháte uvarenú ryžu stáť, tým je väčšie riziko, že v nej začnú baktérie Bacillus cereus produkovať toxíny.
Toxíny sa varením ani zohrievaním neodstránia. Ryžu preto jedzte vždy čerstvú a nikdy ju neodkladajte do chladničky pre neskoršiu konzumáciu. Inak riskujete hnačku a zvracanie.
Zdroj: These Foods Must Not Be Re-Heated! You Might Get Poisoned!
Komentáre
komentár