KAHsports

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Káva s mliekom - prečo nepiť SPOLU

http://zena.atlas.sk/preco-nepit-kavu-s-mliekom/zdravie/vyziva/823155.html Zaujímavosti a mýty. Prečo nepiť spolu tak obľubovanú kávu s mliekom.
Prečo nepiť kávu s mliekom? Káva bola, je a asi aj vždy bude jedným z najdiskutovanejších nápojov sveta. Milujú ju milióny ľudí, mnohí sú od nej doslova závislí, iní jej na chuť neprišli. Niektorí ju pijú s cukrom a mliekom, iní bez cukru či bez mlieka, zato s výdatnou porciou smotany alebo v rôznych iných kombináciách. A práve o kombinácii kávy s mliekom či smotanou bude reč. Je takéto spojenie dobré pre naše zdravie? Škodí nám toto spojenie? Káva s mliekom je podľa niektorých zdrojov niečím ako jedom pre naše telo. Má negatívny dopad najmä na slinivkku, dvanástnik a žlčník, ktoré po dlhodobom popíjaní kávy s mliekom môžu prestať správne fungovať, čím dochádza k rôznym viac či menej vážnym problémom. Častým dôsledkom konzumovania kávy s mliekom bývajú žlčové kamene, je tu i zvýšené riziko cukrovky a tráviace ťažkosti ako nafukovanie a plynatosť. Môžu sa tiež tvoriť ľadvinové kamene a postupom času sa pridružiť i ťažkosti pohybového charakteru (bolesti svalov a kĺbov, zhoršená pohyblivosť). Niektorí odborníci preto odporúčajú piť kávu zásadne bez mlieka či smotany a len v malom množstve. Pozor by sme si mali dávať aj na prípadné konzumovanie rôznych krémových a šľahačkových, jednoducho vysoko kalorických a mastných jedál popri káve. Mlieko či smotana v káve však môžu byť negatívne i z pohľadu našej hmotnosti. Veď pridaním mlieka či nebodaj smotany do kávy zvyšujeme energetickú hodnotu tohto nápoja, čo sa môže odraziť na našej postave. Nadváha má potom, samozrejme, celý rad ďalších zdravotných rizík. Naozaj také vážne? O káve a jej účinkoch na zdravie sa toho popísalo už veľmi veľa a stále sa dozvedáme nové a nové skutočnosti. Existujú štúdie dokazujúce pozitívny vplyv kávy na náš organizmus a rovnako tak i štúdie, ktoré tvrdia opak. Je veľmi ťažké zorientovať sa v tom všetkom, keď ani odborníci a vedci nie sú jednotní v názoroch. Opäť je teda len na vás, ako sa rozhodnete a či vás prípadné varovania ohľadom pitia kávy s mliekom presvedčia alebo nie. Platí, že všetkého veľa škodí a o káve (i tej s mliekom či smotanou) to bude zrejme platiť tiež. Je totiž rozdiel, ak niekto denne vypije 5-6 šálok tohto životabudiča a niekto len 1-2 šálky. Veľ tiež závisí od konkrétneho jedinca, predispozícii na rôzne ochorenia a tiež od celkového životného štýlu... A svätá pravda hovori, kazdy z nas ma iny typ organizmu.

Šport/Fitness/Kalistenika - články, tréningy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014